blog3

Kommer du ihåg när du köpte din bostad? Hur mäklaren visade runt dig och fick dig att föreställa din framtid i just det utrymmet. Hur du såg möjligheter i varje vrå. Här skulle jag kunna ha mitt skrivbord, vid det där fönstret står sängen perfekt, på den väggen kan jag sätta upp min TV. Du fantiserade om hur du skulle fylla alla köksskåp med ditt porslin, hur du skulle stå vid den där köksbänken och laga middagar. Hur du skulle hänga upp dina gardiner i fönstret och hur du skulle spendera dina kvällar i soffan i hörnet av ditt vardagsrum. Hur balkongräcket var lagom långt för din ljusslinga och hur du skulle plantera dina örter i blomlådorna. Inte konstigt att du slog till med alla dessa inbjudande visioner.

 

Vad är homestyling?

Genom homestyling skapar mäklare och säljare av bostäder nämligen scenarier i bostäder till salu som får eventuella köpare att drömma sig själva in i bostaden.

När du ska sälja din bostad är det alltid bra att anställa en person som specialiserar sig på homestyling. Dessa yrkeskunniga har ett tränat öga och ser potential i varje hem de besöker. En person som sysslar med homestyling hjälper dig att inreda på ett sätt som skapar inspirerande känsla och använder sig av de ytor och möbler du har för att skapa ett hem där gemene man kan se sig själv bo.

Homestyling är en talang och en tjänst som inte ska underskattas då resultatet från en bra homestylist kan öka antalet, och beloppet på de bud som mäklaren tar emot. Tänk dig själv – hade du velat på en lägenhet som inte städats på en månad, och brukats av en 15-åring som spelar World of Warcraft hela dagarna?

 

Vad kostar homestyling?

Priset på homestyling kan variera. Många faktorer ska vägas in innan man anger en exakt kostnad för en stylist. Det beror på hur mycket hjälp du behöver få (dvs, vad kan du göra själva?) och vilken budget du har.

Hur stor är bostaden? Behöver du hjälp med trädgårdar och balkonger? Det kanske räcker med en konsultation då du får rekommendationer och fingervisningar av din stylist eller så får du hjälp med att färdigställa hela bostaden.

Du kan välja att använda dig av möbler du redan har i ditt hem för att fixa till lägenheten eller huset inför en visning. Alternativt kan du be din stylist om hjälp att hitta passande inredning på annat håll för att i slutändan få en lyckad visning.

Tänk på att Skatteverket informerar kring hur du kan dra av ”homestaging” i samband med din försäljning.

 

Tips på homestyling

Om ekonomin inte går ihop med en inhyrd inredningsstylist finns det en hel del du kan göra på egen hand. Pigga upp hemmet med levande växter, köp billig inredning om du känner att det är något som behövs på din visning, och se till att färgerna i din bostad kompletterar varandra.

Du kan även låna det som kan behövas av familj och vänner för att skapa den känsla du vill förmedla under din visning, ett alternativ som dessutom är mer klimatsmart.

 

Tips inför visning

Här kommer några enkla tips som att följa om du väljer att styla ditt hem själv.

 

  • För det första måste du se till att ditt hem är i toppskick innan du bjuder in folk att titta på din bostad. Städa ordentligt, det räcker inte med ett varv med dammsugaren och en snabb sväng med dammvippan. När du ska visa ditt hem måste du visa upp det från den bästa sida och då krävs det mer tid och ett sinne för detaljer. Tvätta alla fönster och släpp in ljuset utifrån, skrubba köksluckorna fria från matos och rengör badrummet tills kranarna och kaklet är skinande rent. Måla om där du tycker att färgen har flagnat och laga till sådant som är trasigt, din bostad ska vara precis i det skick som den var när du flyttade in. Även fast man kan tro att vissa saker inte kommer synas, bidrar alla detaljer till helheten.

 

  • För det andra vill du skapa en plats som tilltalar många. Ta ner egendomliga tavlor, flytta undan familjeporträtten och byt ut affischen på Bruce Springsteen du har i sovrummet. Det du vill förmedla med din bostad ska inte vara personligt, snarare tvärt om. Ge dina besökare utrymme att själva skapa sig en bild av hur de skulle ha det om de bodde här. Privata saker och personliga detaljer är sådant vi alla älskar, men de passar tyvärr inte på en visning.

 

  • För det tredje bör du utnyttja det som är unikt för ditt hus eller lägenhet. Det som en gång i tiden fick dig att falla för just denna bostad. Har du en kakelugn i vardagsrummet, ett loft med plats för umgänge eller ett panoramafönster, se till att markera ut detta på ett tydligt sätt så att det hamnar direkt i besökarnas blickfång. Detta får din lägenhet att framstå som betydligt mer intressant än flera andra som finns på marknaden och gör att dina besökare kommer lägga just din bostad på minnet.

 

Ett första intryck – konsten att inreda en hall

 

I vardagen tänker de flesta av oss inte på hallen särskilt mycket. Det är en plats vi passerar mest i förbifarten när vi ska in eller ut ur bostaden. En plats som ser ut som den gör, en skohylla fylld till bredden, några jackor på galgar, halsdukar på krokar och en spegel för en snabb koll innan vi beger oss.

När du ska inreda ditt hem inför en visning är hallen A och O. Hallen är det första intrycket, startskottet för en lyckad visning. En hall måste vara inbjudande, den måste få potentiella köpare att känna sig dragna vidare in i hemmet. Byt ut skålen med nycklar och en-kronor mot en levande planta, ta ner jackorna men lämna eventuellt kvar ett ”skyltex” som passar in med inredningens övriga stil.

Upprepa samma process med skorna som också ska följa lägenhetens övriga anda av nytt och fräscht, så inte de gamla slit-och-släng-skorna som du använde vid flytten syns. Låt dessa detaljer vara så neutrala som möjligt, varken feminina eller maskulina, du vill att både män och kvinnor ska känna sig som hemma. En hallmatta skapar också en välkomnande känsla.

Nu har du skapat en inbjudande men opersonlig hall, samtidigt som du har visat dess fulla potential med små enkla medel.